Wednesday, June 25, 2014

KEBAIKAN POKOK MANIS STEVIA BERBANDING GULA BIASA

KEBAIKAN POKOK MANIS STEVIA BERBANDING GULA BIASA
-------------------------------------------------------------------------------
Bagaimana gula boleh menjejaskan kesihatan? 

• Gula tidak menjejaskan mana-mana bahagian tubuh tetapi ia merubah kimia darah.
• Gulatidak menyebabkan sakit jantung secara lansung tetapi ia menjadikanplatelet darah melekit dan ini meningkatkan risiko pembekuan darahdalaman yang boleh membawa kepada serangan jantung dan strok melaluilemak darah.
• Gula adalah satu penyebab kegemukan kerana 1 gramgula memberi anda 4 kalori tanpa sebarang khasiat lain. Pengambilankalori atau gula berlebihan yang tidak digunakan oleh tubuh akanditukar menjadi lemak.
• 24 sudu teh gula boleh menyebabkan keberkesanan sel darah putih menurun sebanyak 92% dan ini memakan masa sehingga 5 jam.
• Proses penuaan menjadi lebih cepat menerusi pemecahan oksigen akibat pengambilan gula.

Antara ciri-ciri stevia ialah:
---------------------------------
Pemanis semula jadi
Menurunkan kadar gula dalam darah
Melawaskan kencing
Menurunkan tekanan darah
Membunuh bakteria
Membunuh kulat
Membunuh virus
Mengurangkan keradangan
Membantu menurunkan berat badan.
Ciri paling unik mengenai "STEVIA" ialah :
----------------------------------------------------
> ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori. 0 kalori.
> Di percayai secara tradisional, stevia mengandungi sifar kalori, lemak, kolestrol, gula dan karbohidrat. 
> Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis dari gula biasa. 

Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia. Kajian terhadap kandungan toksidnya, mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu Steviosid tidak toksid.



No comments:

Post a Comment